Domestic Slut

Trandafirată cu miere şi lămâie

Posted in Dulce, Sucuri, Vegan by Highway on iunie 22, 2014

trandafirata

Sunt atât de multe posibilități când vine vorba de băuturi răcoritoare fermentate, încât mă mir că popularitatea socatei nu este amenințată, măcar din când în când. Florile de păpădie, violete, toporași, vinariță, trandafiri, măslin dulce (Osmanthus), hibiscus sau măceș sunt excelente pentru obținerea unor sucuri naturale, fără fierbere. Unele dintre acestea pot fi făcute inclusiv din petale uscate – cum este cazul meu astăzi – petale pe care le-am cules și le-am întins pe hârtie, la umbră, acum câteva săptămâni, când trandafirii cățărători erau încă în floare.

Tot ce aveți nevoie este:

  • un borcan încăpător cu apă proaspătă de fântănă sau izvor (eu am folosit unul de 8 litri) /puteți folosi și apă plată, dar nu recomand apă de la robinet, căci are clor și împiedică desfășurarea procesului de fermentație
  • 800 de grame de miere
  • 2 lămâi
  • 12-14 flori de trandafir (uscate sau nu)


Pasul 1. Spălați bine petalele proaspete. Dacă vă gândiți să puneți petale la uscat, aveți grijă să le spălați înainte de-a le întinde pe hârtie. Este necesar să le lăsați câteva zile la umbră, amestecându-le cu mâna zilnic, încât să nu putrezească și să se usuce uniform. Apoi le puteți depozita în săculeți sau cutii și le puteți folosi oricând în săptămânile ce urmează.

Pasul 2. Adăugați în borcan petalele, sucul de la lămâile stoarse, mierea și turnați apă cât să se acopere totul. Lăsați acest amestec la macerat pentru o zi.

Pasul 3. A doua zi umpleți borcanul cu apă și acoperiți cu o farfurioară (nu capac), încât conținutul borcanului să poată respira. Lăsați-le la fermentat cam 3 zile (până veţi observa că petalele şi-au pierdut culoarea), amestecând de două ori pe zi cu o lingură de lemn.

Pasul 4. Strecurați trandafirata printr-o sită sau țesătură și turnați-o în sticle cu capac, pe care le puneți la rece.

Să savurați cu plăcere!

Lasă un comentariu