Domestic Slut

Rösti

Posted in Vegan, Vegetarian by Highway on Iulie 4, 2009

Rosti

Am descoperit chestia asta anul trecut, intr-o emisiune italiana peste care treceam surfand canalele. E un fel foarte usor de facut daca ai ce-ti trebuie si grozav de bun la sfarsitul dupa amiezii cu niste friends pe langa. Luxa, cel putin, e absolut innebunita deja dupa el si de fiecare daca cand gatesc rösti as vrea sa ii pot oferi o portie.

Rösti are origini elvetiene, unde e mancat ca un fel consistent de dimineata si cred ca merge genial cu gem de merisor sau iaurt cu castraveti. Cum eu prefer un mic dejun mai lejer, ignor servirea traditionala si il iau drept fel principal vegetarian. E asa o combinatie generoasa de texturi, crocant pe deasupra si moale si fierbinte, cu aroma de usturoi la mijloc.

Bine, pentru ca nu vreau sa transform paginile astea intr-un alt blog banal despre food o sa descriu pe scurt cum pregatesc eu rösti si apoi mai adaug niste linkuri. Cei mai buni cartofi sunt cei pentru cuptor, pe unii saculeti este scrisa chiar chestia asta, daca nu – cauta cartofi galbeni cum ar fi cei romanesti de Covasna. In general eu ma feresc cat pot sa folosesc cartofi importati, cum ar fi cei nemtesti, nu neaparat ca ar fi mai rai, ci pentru ca au o amprenta carbonica ridicata in mod inutil. In plus, orice produs romanesc sprijina economia locala si micii producatori. Deci cativa cartofi mari ( atatia cat e nevoie pentru 2, 3 sau 4 oameni, sa zicem cam doi de fiecare persoana) se curata de coaja, se spala, apoi trebuie dati prin razatoare. Aici e chestia complicata – pentru a obtine feliile alea lungi si subtiri de cartof, ai nevoie de o razatoare speciala cum ar fi asta sau asta.

Ok, cartoful ras se amesteca cu sare grunjoasa de mare si cativa catei de usturoi zdrobiti si taiati marunt. Drept condiment se adauga ace de rozmarin proaspat sau frunzulite de cimbru. Eu amestec cu mana, apoi pun toata chestia asta intr-o tigaie Tefal cu manerul de metal (e buna o tigaie de orice fel, antiaderenta, care sa poate fi bagata si la cuptor). Se lasa pe foc mediu pana cand feliile de cartof se inmoaie, apoi cu o spatula se preseaza, incat sa iasa cat mai compact. Verifica din cand in cand pana cand pe fund incepe sa se faca auriu, apoi cu grija intoarce stratul compact de cartofi. Cred ca sunt mai multe modalitati pentru asta, dar eu fac asa – iau un capac mare, il pun deasupra tigaii si apoi intorc totul in asa fel incat cartofii sa vina cu partea facuta in sus, apoi ii las sa alunece inapoi in tigaie si ii presez inca o data cu spatula.

Intre timp incalzesc cuptorul la o temperatura mare (200 – 220°) si dupa ce am mai lasat tigaia un minut pe foc o pun la cuptor vreo zece minute. Verifica din cand in cand. E gata cand pare crocanta si cu un aspect galben ruginiu, ca in fotografia de mai sus. Se transfera pe o farfurie plata mare si se impresioneaza prietenii.

Anunțuri
Tagged with: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: